Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Zuckerberg isi doreste legi impotriva continutului daunator si pentru protectia confidentialitatii pe internet

Atunci cand vine vorba despre reglementare, Facebook isi doreste legi concrete. Un aspect ironic, atunci cand luam in considerare faptul ca reteaua socialia este, mai nou, pusa la zid pentru proprile sale practici daunatoare confidentialitatii pe platforma sa si a lipsei de implicare in ceea ce priveste distribuirea de catre utilizatorii sai a unui continut daunator. Insa, cel putin, dorinta companiei de a avea aceste reglementari pare a fi esenta unui editorial al lui Mark Zuckerberg, publicat sambata in The Washington Post. In cadrul acestuia, directorul celei mai mari retele sociale din lume declara ca astfel de firme au “responsabilitati imense” asupra problemelor in legatura cu protejarea datelor utilizatorilor si gestionarea dezinformării si a anunțurilor politice pe platformele lor. Dar, spune el, companiile au nevoie de unele indrumari. Adica legi scrise care sa interzica in mod explicit distribuirea de continut daunator si sa protejeze mai activ confidentialitatea pe internet.

“De multe ori parlamentarii imi spun ca avem prea multa putere asupra discursului”, scrie Zuckerberg, “si sincer sunt de acord. Am ajuns sa cred ca nu trebuie sa luam atat de multe decizii importante despre libertatea de exprimare pe cont propriu”. Cateva randuri mai tarziu, acesta spune ca retelele sociale au nevoie de “un rol mai activ din partea guvernelor si autoritatilor de reglementare”.

La fel ca Google, YouTube si alte companii din domeniul tehnologic, Facebook se confrunta cu spectrul de supraveghere guvernamentala in urma unor scandaluri virale care implica discursuri de ura, implicari in alegerilor, scurgeri de date despre utilizatori si alte probleme. Insa, in cazul retelei sociale, aceste scandaluri sunt mai grave, din moment ce implica cazul Cambridge Analytica, transmisia live a atentatului anti-musulman din Noua Zeelanda, dar si cazuri in care Facebook a vandut datele utilizatorilor sai unor companii din domeniu, precum Spotify, Apple sau Yahoo. A spune ca Facebook are cel mai controversat portofoliu de scandaluri dintre toate companiile tech nu este o exagerare.

“O idee ar fi ca organele terte sa stabileasca standarde care sa guverneze distribuirea continutului daunator si sa judece companiile in baza acestor standarde”, scrie el. “O regulamentare ar putea stabili baza pentru ceea ce este interzis si ar putea solicita  companiilor sa construiasca sisteme pentru pastrarea continutului daunător la un nivel minim”. El mai spune ca firmele din domeniul tehnologic ar trebui sa lanseze rapoarte trimestriale, transparente, in ceea ce priveste progresul acestora in a implementa normele.

In mod similar, conform directorului executiv al Facebook, protejarea integritatii electorale necesita legi care sa confere retelelor sociale un punct de orientare. “Decizia in privinta unui anunt politic nu este intotdeauna simpla,” scrie Zuckerberg. “Sistemele noastre ar fi mai eficiente daca ar exista o reglementare sa crea standarde comune pentru verificarea actorilor politici”. Zuckerberg afirma ca actualele legi privind publicitatea politica in mediul online nu au nici un efect profund intrucat se concentreaza pe candidati si campanii in detrimentul chestiunilor divizionale exploatate de cei care doresc sa semene discordie si sa intervina in alegeri. Iar unele legi se aplica numai in timpul alegerilor, spune el, iar “campaniile de dezinformare sunt non-stop”. Zuckerberg scrie: “Legislatia ar trebui actualizata pentru a reflecta realitatea amenintarilor si a stabili standarde pentru intreaga industrie”. O protectie eficienta a confidentialitatii in mediul online necesita un “cadru armonizat global”, spune Zuckerberg.

Desigur, aceasta este doar o metoda a Facebook de a pasa responsabilitatea politicilor sale lipsei de reglementari concrete in ceea ce priveste scandalurile in care reteaua sociala este implicata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *