Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Problemele Google in China sunt mai mari decat Huawei

De fapt, Huawei este doar o ultima bataie de cap atunci cand vine vorba de relatia intre Google si China. Astfel, in 2010, Google si-a retras motorul de cautare din China, dupa ce co-fondatorul Sergey Brin a citat politicile guvernului “totalitar”, inclusiv cenzurarea internetului. In ciuda acestei retrageri in baza politicilor totalitare ale guvernului de la Beijing, Google a incercat sa revina pe piata din China in nenumarate randuri de atunci si pana acum. Lucru care, evident, a atras o reactie negativa din partea legiuitorilor si avocatilor drepturilor omului din America. Cele mai controversate produse sau servicii pe care compania americana le-a pus la dispozitia Chinei sunt Dragonfly, un motor de cautare cenzurat special pentru chinezi, si un laborator AI la Beijing.

Insa, ca si cum relatia Google cu China nu este destul de speciala pana acum, compania americana mai trebuie sa faca fata unei alte probleme din acest punct de vedere. Saptamana trecuta, pe 15 mai, administratia Trump a interzis efectiv celor de la Huawei orice fel de activitate in Statele Unite ale Americii, inclusiv afaceri cu companiile din state. O serie de giganti in domeniul tech – Qualcomm, Broadcom si Intel – au reactionat rapid, spunand ca au renuntat sa faca afaceri cu cel de-al doilea cel mare producator de smartphone-uri din lume. Microsoft a eliminat laptopul Huawei MateBook X Pro de la magazinul sau online, o reactie la ordinul executiv al presedintelui SUA. Si Google a trebuit sa reactioneze, astfel incat compania americana a taiat viitoarele modele Huawei de la functiile si caracteristicile cele mai importante ale sistemului Android, inclusiv YouTube, magazinul Google Play si alte astfel de servicii; urmand progresiv sa fie din ce in ce mai greu pentru un utilizator de Huawei sa treaca la cea mai noua versiune de Android.

Desigur, toate aceste restrictii au fost inghetate pentru o perioada de 3 luni de zile atunci cand Departamentul de Comert al Statelor Unite le-a acordat celor de la Huawei o licenta comerciala provizorie. Prin urmare, Huawei mai poate mentine un status quo pana in august, intrucat nu are sperante pentru a obtine o licenta permanenta dupa ordinul executiv al lui Trump. Interdictia evidentieaza pozitia neobisnuita a Google. Spre deosebire de alte companii de tehnologie, cum ar fi producatorul de iPhone, Apple, cel mai mare produs al Google nu este disponibil in China. Pierderea relatiei sale cu Huawei nu va face decat sa ingreuneze misiunea companiei americane de a intra, in cele din urma, pe piata din China.

Desigur, motorul de cautare nu este singura companie de tehnologie blocata in China. Serviciul Facebook este si el blocat de pe teritoriul chinez, desi are agentii de publicitate in tara. Nici Twitter nu poate fi accesat din China. Cu toate acestea, putine companii de tehnologie sunt atat de dornice sa faca parte din piata chineza ca cei de la Google. Dragonfly, motorul de cautare cenzurat, ar fi anuntat lista neagra a termenilor de cautare dezaprobati de guvernul chinez, cum ar fi “protestul studentilor” si “Premiul Nobel”. De asemenea, este posibil sa fi legat cautarile la numerele de telefon ale oamenilor.

Prin urmare, interdictia impusa celor de la Huawei nu reprezinta decat o alta problema in relatia deja complicata intre Google si China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *