Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Smartphone-ul tau te urmareste

Ai avut vreodata impresia ca smartphone-ul tau iti urmareste fiecare miscare? Te-ai trezit ca dupa o convorbire cu un tovaras, prieten, ruda, cunoscut, etc. ti-a aparut o reclama pe tema subiectului despre care ati discutat? Crezi ca iti urmareste mai mult decat apelurile? Ei bine, nu esti complet paranoic, pentru ca, intr-adevar, telefonul tau poate fi folosit ca un mijloc pentru a se obtine date de la tine. Locatii precise, ore, durate ale navigarii tale pe internet si detalii exacte despre lucrurile pe care le-ai facut inainte si dupa deschiderea unei aplicatii sau a unui site web, toate acestea sunt urmarite de telefonul tau si de companiile care iti ofera serviciile preferate. Unele dintre acestea nu pot fi evitate. Transportatorii wireless stiu intotdeauna unde te afli, deoarece telefonul tau iti verifica odata la fiecare cateva secunde pentru cel mai puternic semnal de la turnurile celulor din apropiere. De asemenea, te urmaresc pentru a se asigura ca poti fi localizat in timpul unei situatii de urgenta.

Tl;dr: mii de aplicatii pastreaza date in legatura cu locul in care te afli sau despre activitatea ta pe internet in general, adesea in scopuri publicitare. Deci, ce poti face pentru a-ti pastra intimitatea?

Regleaza-ti setarile de confidentialitate localizare ale aplicatiilor

Verifica-ti setarile de confidentialitate ale aplicatiilor care iti ruleaza pe telefon si elimina aplicatiile pe care nu le mai folosesti. Pana si un joc pe care il pastrezi in memorie dupa ce l-ai terminat iti poate colecta date. Prin urmare, trebuie sa dezactivezi serviciile de localizare pentru aplicatii si servicii care nu trebuie sa stie unde te afli.

Optimizeaza-ti setarile locatiei in functie de aplicatie

Unele aplicatii trebuie sa-ti colecteze datele pentru a functiona, altele nu. Utilizatorii de iPhone pot modifica setarile aplicatiilor lor accesand Setari, Confidentialitate si apoi Servicii de localizare, apoi sa selecteze Intotdeauna, In timp ce utilizezi (aplicatia) sau Niciodata. Si asta pentru fiecare aplicatie pe care o ai instalata pe telefon.

Utilizatorii Android nu au aceasta optiune, insa si ei pot limita gradul de precizie a urmaririi  pe telefoanele lor. Setarea High Accuracy utilizeaza retelele GPS, Wi-Fi, Bluetooth sau mobile pentru a determina unde te afli. Modul de salvare al bateriei utilizeaza doar retele Wi-Fi, Bluetooth sau mobile. Setarea pentru dispozitiv utilizeaza numai senzori GPS si dispozitive pentru a determina locatia.

Dezactiveza setarea istoricului locatiilor

Dispozitivele Apple si Android pastrează o lista cu “Locatiile frecventate” pe care le vizitezi si exact cat timp ramai acolo. Daca acest lucru te inspaimanta, sterge istoria din setari.

Foloseste o retea VPN

O retea privata virtuala iti cripteaza activitatea online si iti permite sa directionezi traficul catre diferite servere pentru a iti masca locatia. 

Renunta la anunturile directionate

Agentiile de publicitate sunt infometate dupa informatii in legatura cu locul in care te  deplasati fizic si cat timp petreci acolo. Ori de cate ori este posibil, renunta la anunturile directionate.

Dezactiveaza-ti toate serviciile de localizare ale dispozitivului

Ca o ultima solutie, iti recomand sa-ti dezactivezi serviciile de localizare de pe dispozitiv. Cu toate ca este o solutie extrema. Fara serviciile de localizare, nu vei putea utiliza un serviciu de cartografiere sau sa localizezi dispozitivul daca ti-l pierzi sau este furat. Dar vei fi mult mai putin urmarit decat in mod normal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *