Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Tim Cook arunca sageti spre Silicon Valley intr-un discurs

Acest articol are rol de pamflet. Atat este de nesemnificativ pentru tehnologie.

Atunci cand auzi un oficial al unei companii aruncand cu noroi in rivali in ciuda faptului ca stii cu ce se ocupa propria companie, nu iti poti stapani un ras mai bizar. Directorul executiv, sau CEO-ul, de la Apple, Tim Cook, nu a incercat doar sa inspire absolventii Universitatii Stanford cu un discursul plin de clisee despre ce inseamna sa ai succes in business si cat trebuie sa te dedici clientilor si… da, stiu, ai inteles ideea. Nu. El a tinut, de asemenea, sa arunce cateva sageti subtile la adreas Silicon Valley. De fapt, n-au fost deloc subtile.

Discursul lui Cook a fost cu totul adresat impotriva companiilor din Silicon Valley, despre care spune ca isi au radacinile la Stanford si pentru ca au luat un anumit credit fara a-si asuma responsabilitatile. El a adus ca argumente incalcari a protectiei datelor, incalcari ale confidentialitatii, promisiuni false si minuni. Ok, nu voi lua apararea Facebook, dar in cazul in care Cook se uita putin in propria gradina, va observa ca Apple are scrisa o plangere la Comisia Europeana pe numele sau pentru competitie neloiala. Una inregistrata de Spotify, nu de alta companie de care nu a auzit nimeni. Politici anti-trust, cumva?

Normal, directorul executiv al Apple a ales clasicul atac universal, subtil, fara a denumi companii specifice, avand o abordare in care i-a pus pe toti in aceeasi oala sa-i acuze pentru lucrurile pe care le-au facut. Este acel gen de atac in care strecori implicatia cum ca propria ta companie ar fi diferita. Cand tu inca plangi ca Apple Music n-o sa depaseasca in veci Spotify, deci le marginalizezi pozitia in App Store. Bravo!

“Este un sentiment putin nebun ca cineva ar trebui sa spuna acest lucru, dar daca ai construit o fabrica de haos, nu poti sa eviti responsabilitatea pentru haos”, a spus Cook. “Asumarea responsabilitatii inseamna a avea curajul de a gandi lucrurile putin”. Spunea marele Tim Cook, aka lupul moralist. Care a tinut s-o continue pe al lui, cu privire la efectul de racire al supravegherii digitale.

“Intr-o lume fara confidentialitate digitala, chiar daca nu ai facut nimic altceva decat sa gandesti altfel, o sa incepi sa fii cenzurat”, a spus el. “Nu din prima. Treptat. Sa risti mai putin, sa speri mai putin, sa-ti imaginezi mai putin, sa creezi mai putin, sa incerci mai putin, sa vorbesti mai putin, sa gandesti mai putin”. Am incercat sa aduc in vedere acest fapt in articolele mele pentru ceva vreme, multumesc. Draga domnule orator. Cu stima, un content-writer amator cu un blog aflat la inceput de drum.

Sa nu mai spun ca Apple poate sa-si justifice pozitia prin faptul ca a venit cu o abordare protectiva asupra confidentialitatii in ultimii ani. La conferinta anuala a dezvoltatorilor mondiali, la inceputul acestei luni, compania a dezvaluit o noua functie de securitate, numita Sign In with Apple, care iti permite sa datele de cobntact Apple in locul unei adrese de e-mail ca modalitate de pastrare a informațiilor personale in siguranta si de prevenire a urmaririi acestora. #WeProtectPrivacy. #AppleNo1

Iar aluzia lui Cook a fost pentru ca a patruns intr-un teritoriu din care se trag companiile din Silicon Valley. Unele dintre companiile fondate de absolventi de la Stanford includ Google, WhatsApp, YouTube, Intel, Netflix, Instagram, LinkedIn si Yahoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *