Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Proprietarii de OnePlus 7 Pro primesc notificari ciudate de spam pe telefoanele lor

Daca ai un OnePlus 7 Pro [ceea ce este putin probabil avand in vedere ca o buna parte din romani isi fac abonamente doar pentru a pune mainile pe unele dintre cele mai recente modele de Samsung, Huawei, Apple, LG sau de la alte branduri de top] atunci poate ai observat faptul ca ti-a aparut o notificare ciudata pe telefon. Si nu, nu esti singurul caruia i-a aparut genul asta de notificare. Mai multi proprietari ai telefoanelor de la compania chinezeasca s-au grabit sa intre pe Twitter si sa se planga de faptul ca au primit mesaje spam bizare in inboxul lor – intre care unul dintre aceste mesaje pare a fi format din caractere chinezesi, iar altele sunt scrise cu alfabetul latin. Unul dintre utilizatorii respectivi chiar a intrebat compania daca vreunul dintre angajatii companiei chinezesti a adormit pe tastatura de s-au trimis atatea mesaje in masa. Ironia anumitor utilizatori nu inceteaza sa ma amuze din cand in cand. Aparent, mesajele contin un link care iti da un mesaj “Browser not found” (browserul nu a fost gasit) atunci cand incerci sa dai click pe unul dintre ele. Ar fi un material bun pentru o farsa jucata unui prieten. Poate cei de la OnePlus au vrut sa joace o farsa miilor de utilzatori care detin modele 7 Pro. 

Compania a raspuns mesajelor (si, tind sa cred, in special celui care i-a acuzat angajatii ca au adormit pe tastaturi) printr-un tweet. “In timpul unui test intern, echipa noastra OxygenOS a trimis în mod accidental o notificare globala catre unii proprietari OnePlus 7 Pro”, au spus reprezentantii companiei chinezesti in raspunsul pentru utilizatorii nemultumiti, ingrijorati de faptul ca aceste mesaje ar putea contine keyloggere sau malware. Sau pur si simplu iritati de faptul ca au primit niste mesaje de genul “tuktyk5dsdy6fyfuygigilvgjg”. Bine, era mai degraba “hbgchjgvchjg”, “hjgvchgvjg”, “jygfhjgvhjgvjhb. In fine. Compania a spus ca echipa sa investigheaza ce s-a intamplat si compania a promis ca va impartasi mai multe detalii “in curand”. Nu ma mira faptul ca simt nevoia sa mai astepte putin pana sa mai uite oamenii pentru a furniza detalii suplimentare. 

A, cat despre OxygenOS, acest sistem de operare este o versiune personalizata a Androidului, dezvoltat de OnePlus, iar notificarea ciudata a facut ca unii utilizatori sa ridice anumite semne de intrebare in ceea ce priveste securitatea datelor lor, revenind la un incident din 2017 in care un cercetator de securitate a constatat ca datele personale erau trimise serverelor OnePlus. Desigur, nu cred ca ar fii prea corect sa fie Facebook sau Google singurele companii din domeniul tech care colecteaza datele utilizatorilor. Prin Android, Google a demonstrat ca poate controla activitatea unui utilizator prin sistemele sale de localizare de la data si ora la care acesta iese din casa si pana se intoarce. Motiv pentru care OnePlus a considerat ca ar fii o metoda ingenioasa sa dezvolte OxygenOS, un sistem de operare pe care chinezii il pot controla. Seamana cu Android, dar e sistemul OnePlus.

Desigur, raspunsul companiei chinezesti la acest raport a fost sa recunoasca pe fata faptul ca aduna date de la utilizatorii sai. Cu explicatii despre modul în care oamenii ar putea renunta la colectarea de date si cu promisiunea ca vor inceta sa adune date precum “numere de telefon, adrese MAC si informații Wi-Fi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *