Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Retelele sociale dauneaza grav sanatatii mintale a utilizatorilor

Nu e nici un fel de gluma, in cazul in care esti prost si nu ti-ai dat seama de lucrul asta pana in momentul de fata. E o teorie pe care o sustineam de mult si iata ca acum exista si studii ca sa o dovedesc, sa pot scrie acest articol in legatura cu daunele pe care aceste retele sociale le lasa utilizatorilor, si mai ales acelor utilizatori sub 18 ani. Care sunt mult mai usor influentabili de tot felul de curente pe care le vad etalate pe internet de alti pustani sub 18 ani; e un cerc vicios care se poate raspandi la infinit. Iar daca sunt cazuri precum cultura emo, iar circumstantele unui pustan nu sunt tocmai cele mai bune conditii in care ar trebui sa creasca / sa traiasca un copil, atunci se poate ajunge inclusiv la sinucidere. Bine ai venit in noua era a tehnologiei, unde pustani si pustoaice spalati pe creier isi butoneaza smartphone-urile in ora, pe autobuz, la masa, in parc si, in general, peste tot. Dai cu Insta story; bajetii trebuie sa arate cat mai gangsta cu pistoale de jucarie, fetele sa fie machiate cu tone de saci de adeziv. In fine, destul atac la minorii de azi, poate o sa se convinga singuri cat sunt de prosti cand vor incerca sa se mute singuri si n-o sa aiba ce sa puna pe masa. Ooops.

Bun, sa trecem la lucruri mai serioase. Cum spuneam, in ziua de azi adolescentii petrec cantitati uriase de timp pe retele sociale (sau pe jocuri, oricum au un timp destul de limitat pana la 18 ani, dar in fine), iar consecințele acestui comportament sunt dezastruoase pentru copiii de toate varstele, aparent. Si nu, nu e vorba despre probleme cu ochii, astea se resimt abia la batranete sau la o varsta gen 28-30 de ani, deci deocamdata nu sunt de luat in serios. Atat de mult. Dar in ultimii ani au inceput sa apara tot mai multe dovezi care arata ca retelele sociale au un impactul negativ asupra dezvoltarii emotionale a tinerilor. Bine, tinerii de azi nu se mai dezvolta nici psihic, nici emotional, dar in fine, am zis ca nu mai atac minorii de azi (deocamdata). Cel mai amuzant lucru e ca nici macar adultii nu sunt privati de genul asta de efecte secundare ale suprauzului de Facebook, Instagram sau Twitter (bine, ce reprezinta Twitter in Romania, sa fim seriosi), doar ca cel mai mult au de suferit adolescentii.

Un nou studiu in legatura cu efectele retelelor sociale a fost realizat de catre cercetatorii britanici de la Imperial College si University College of London. Rezultatele au fost publicate in revista Lancet Child & Adolescent Health. Concluziile au fost unele clare. Sanatatea mentala a adolescentilor are de suferit din cauza retelor sociale. Studiul a examinat stilul de viata, nivelul de sanatate, de bunastare, dar si modul in care acestia utilizeaza tehnologia pe un o categorie formata din aproximativ 10.000 de adolescenČ›i din Anglia, cu varste cuprinse intre 13-16 ani. Cei mai multi folosesc Facebook, Instagram si Whatsapp, iar cantitatea de timp petrecuta pe retelele sociale e direct proportionala cu impactul negativ. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *