Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Huawei: Presedintele Microsoft urmareste incetarea interdictiei tehnologice a SUA

Presedintele celor de la Microsoft a cerut Statelor Unite sa puna capat interdictiei de a furniza Huawei cu software Windows pentru calculatoarele companiei chineze. Huawei se afla pe lista neagra a administratiei Trump inca din mai, guvernul american sustinand faptul ca compania chinezeasca ar reprezenta o amenintare pentru securitatea nationala a Statelor Unite ale Americii. Vorbe mari. Chiar daca cei de la Huawei ar fi agenti pentru guvernul Chinei si ar spiona tarile si companiile cu care au colaborat pana in momentul de fata, sincer tot prefer sa fiu monitorizat de chinezi decat de CIA sau FSB. E o decizie logica. Revenind la interdictia impusa de ordinul executiv al lui Trump, acest lucru impiedica corporatiile americane din a-i oferi companiei chinezesti cele mai noi tehnologii.

Brad Smith a declarat ca nu crede ca securitatea SUA va fi „subminata” daca utilizatorii  Huawei sunt lasati sa-si foloseasca sistemul de operare sau aplicatiile Office pe laptop-urile si calculatoarele dezvoltate de catre companie. “Guvernele din intreaga lume vor face fata nevoilor lor de securitate nationala”, a declarat el pentru BBC News. „Dar credem ca ar fi o greseala in acelasi timp sa incercam sa tragem o noua perdea digitala de fier in Oceanul Pacific – cred ca asta ar rețtne Statele Unite, ar retine democratiile lumii. […] Suntem una dintre mai multe companii care au depus solicitari la departamentul de comert al SUA, astfel incat sa putem continua sa furnizam sistemul nostru de operare software celor de la Huawei pentru dispozitive precum laptopuri. […] Pot exista probleme care necesita unele abordari in jurul 5G, dar ar trebui sa ne intrebam daca aceasta este abordarea corecta pentru toate echipamentele pe care le-ar putea dezvolta o anumita companie.”, a continuat presedintele de la Microsoft cu un discurs complet prin care sustine fatis ca SUA exagereaza cu sanctiunile pentru Huawei. 

Secretarul pentru comert al Statelor Unite, Wilbur Ross, a declarat, in iulie, ca departamentul sau va elibera licente pentru scutirea companiilor de interdictia de a vinde tehnologie catre Huawei, atat timp cat nu exista o „amenintare pentru securitatea nationala a SUA”. Acest lucru nu ar fi afectat o comanda separata a presedintelui american Donald Trump, care a interzis efectiv Huawei sa vanda echipamente 5G retelelor de telecomunicatii din SUA. Cu toate acestea, Departamentul Comert nu pare sa fi eliberat pana in momentul de fata nici o astfel de licenta, in ciuda faptului ca primit peste 100 de cereri in acest sens. 

In consecinta, cei de la Huawei vor lansa, miercuri, cel mai recent telefon flagship Android fara unele dintre aplicatiile cheie ale Google, inclusiv YouTube, Maps si Play Store. BBC News a aflat, in schimb, ca va preinstala suita de software Huawei Mobile Service de pe modelul Mate 30, oferind alternative interne la produsele Google. In plus, Huawei intentioneaza sa ofere un serviciu in magazinele de telefonie pentru a invata utilizatorii cum să incarce software-ul Google pe Mate 30. La randul sau, compania cu sediul in Shenzhen neaga ca prezinta un risc de securitate cibernetica, intrucat guvernul chinez ar putea face sa-si compromita clientii. Sunt multe puncte de vedere interesante in aceasta situatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *