Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Legea cartelei cu buletinul, schimbata. Din nou, definitiv (?)

Ca deobicei, guvernul Romaniei, indiferent de persoana de care ar fi condus, nu este in stare sa mentina permanenta o decizie. Sau sa ia o decizie buna. Bine, ce-i drept, de cand cu doamna Viorica Dancila la Palatul Victoria, lucrurile nu au mers niciodata mai bine in acest sens decat decurg in momentul de fata. Romani, ar trebui sa va simtiti mandri. Lasand sarcasmul deoparte, am mai vorbit despre acest subiect intr-unul dintre articolele pe care le-am scris pana acum. Pe data de 27 august, guvernul a decis ca vanzarea cartelelor prepay fara buletin sa fie interzisa. La momentul respectiv, parea o decizie definitiva, absolut irevocabila. Inainte de decizia respectiva, termenul limita pentru utilizatori sa-si declare cartela daca vor sa-si pastreze numarul era 1 septembrie 2020. Iar acea ordonanta de urgenta a facut ca legea sa fie programata pentru a intra in vigoare mult mai repede, inca de la 1 ianuarie 2020. Dupa cum spuneam, parea a fi decizia definitiva si irevocabila pe aceasta tema. A fost acel proiect ca Romania sa se alinieze cu anumite politici ale Uniunii Europene in anumite sectoare, insa acum pare ca, cel putin din aceasta privinta, nu mai e cazul. 

Si acum, fara indoiala, urmeaza partea amuzanta in tot acest caz. Serban Nicolae, un senator de la PSD, n-a fost de acord cu OUG pentru vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul. Asa ca a propus ca legea sa fie supusa la vot in Senat, in ciuda faptului ca e ordonanta de urgenta din partea guvernului si nu are nici o legatura cu Parlamentul din orice unghi ai privi situatia. Bine, a fost vorba doar de modificarea acestui OUG, dar din nou. Ideea e ca pe 2 octombrie, modificarea a fost supusa la vot in Senat iar legea a trecut. Asta desi, ma repet, ultima hotarare era o ordonanta de urgenta emisa de guvern. Cu siguranta traim intr-o tara in care umorul negru e la ordinea zilei in orice domeniu posibil si imposibil. 

Cu toate acestea, ordonanta de urgenta ramane activa. Cel putin pentru moment, singurul lucru care ar putea-o anula permanent este ca presedintele Klaus Iohannis sa promulge legea votata in Senat. Nu stiu prin ce filtru trece Iohannis legile date de PSD, dar majoritatea dintre acestea sunt aprobate. Clar ca nu voia sa supere majoritatea parlamentara pana nu a intrat intr-o noua campania prezidentiala. Ordonanta emisa de Guvern prevede ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, toate cartelele prepay sa fie vandute cu buletinul. Iar cele care sunt deja utilizate sa fie înregistrate in baza de date cu termenul limita fiind 1 septembrie 2020.

Desi, inca nu s-a terminat reprezentatia in legatura cu acest subiect. Astfel, dupa votul din Senat, proiectul va trece si pe la Camera Deputaților, adica pe mana unui for decizional. Asta inseamna ca legea ar mai putea fi modificata sau ca nu va trece. Dar poate si sa ramana in forma in care este in prezent si sa ajunga la Iohannis. Doar ca nimeni nu stie sigur ce vrea sa faca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *