Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

TikTok raspunde acuzatiilor conform carora ar fi influentata de China

Intr-un articol precedent, am vorbit despre faptul ca parlamentarii americani sunt ingrijorati in privinta TikTok si influentelor pe care regimul comunist le poate avea asupra acestei aplicatii. Si sunt ingrijorari justificate, din moment ce TikTok a interzis referintele la subiecte sensibile guvernului chinez, precum evenimentele Piata Tianmanen si orice referinta la adresa Tibetului sau independentei Taiwanului. Nu o sa fac a doua oara greseala de a spune ca o retea sociala plina de adolescenti care cauta entertainment de la “influenceri” si comedieni web nu poate fi folosita pentru propaganda politica. Doar ca compania care detine TikTok poate sa aiba reguli care sa interzica referintele la toate lucrurile enumerate mai sus, dar nu poate sa ia masuri impotriva celor care folosesc o retea sociala de adolescenti normies trend-seekers pentru a face propaganda politica islamica. E normal sa fi ingrijorat in aceste conditii. 

Daca tot este interzisa abordarea unor astfel de subiecte, exista opinii ca nu ar fi singurul lucru unde influenta guvernului asupra TikTok isi spune cuvantul. Acum cateva zile, Congresul american si-a exprimat ingrijorarea ca guvernul chinez ar putea forta ByteDance, compania care detine TikTok, sa transfere datele utilizatorilor din Statele Unite catre guvernul de la Beijing. „O amenintare de contrainformatii pe care nu o putem ignora” a fost denumirea pe care au acordat-o parlamentarii americani retelei sociale.

„Fara o justitie independenta sa examineze cererile formulate de guvernul chinez pentru date sau alte actiuni, nu exista niciun mecanism legal pentru ca companiile respective sa faca apel daca nu sunt de acord cu o solicitare”, au declarat senatorii americani. Si da, este o problema extrem de relevanta in momentul de fata. 

Evident, reprezentantii TikTok au reactionat la adresa acuzatiilor privind interferentele guvernului chinez asupra continutului afisat in aplicatia de distribuire video si la cea a manipularii de date pentru a le oferi executivului de la Beijing. “Sa fim foarte clari: TikTok nu elimina continut pe baza unor sensibilitati legate de China. Nu am fost niciodată solicitati de guvernul chinez sa inlaturam niciun fel de continut si nu am face acest lucru nici daca am fi fost solicitati”, a declarat compania intr-un comunicat. O declaratie plina de ipocrizie, pentru ca tocmai subiectele sensibile guvernului chinez sunt cenzurate de platforma video. In schimb videoclipuri cu oameni purtand turbane si tragand arme de foc si amenintand nu sunt cenzurate. Si da, vorbim despre ISIS aici. 

“Nu suntem influetati de catre niciun guvern strain, inclusiv de guvernul chinez; TikTok nu opereaza in China si nici nu avem intentia de a face acest lucru in viitor”, a spus acesta. Ok, poate ca TikTok nu opereaza in China, dar legaturile companiei-mama cu ultima mare putere comunista a lumii sunt foarte puternice. In primul rand, majoritatea utilizatorilor TikTok sunt din China. In al doilea rand, dupa cum am spus, TikTok a cenzurat continut sensibil pentru guvernul chinez, in ciuda faptului ca nu opereaza in China si nici nu are intentia de a face acest lucru in viitor. Nu-mi place sa iau partea americanilor atunci cand vine vorba de un scandal politic, dar aici au dreptate. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *