Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Zuckerberg spune ca Facebook nu va interzice reclamele politice

Ma simt putin amuzat de politica celor de la Facebook. Pe bune, nu mai pot decat sa rad de aceasta companie si de felul in care se face de rusine prin deciziile sale intr-un mod cat se poate de fatis. De curand, cei de la Twitter au anuntat faptul ca vor interzice reclamele politice de pe platforma lor. Si asta inseamna o lovitura la adresa Facebook. Printre motivele evocate de catgre cei de la Twitter sunt micro-directionarea publicului, videoclipurile manipulate cunoscute sub denumirea de deepfake si mesajele optimizate de invatare automata. Adevarul e ca macar Jack Dorsey s-a gandit la anumite lucruri pe care Mark Zuckerberg nu le-a luat in considerare. Si ar fi trebuit, avand in vedere ce s-a intamplat la alegerile prezidentiale din Statele Unite in 2016, atunci cand s-a confruntat cu interferenta ruseasca in afacerile interne ale SUA si nu a fost in stare sa gestioneze acest lucru. Tehnologia deepfake ar putea da peste cap total algoritmul celor de la Facebook, insa nu par sa existe prea multe ingrijorari in tabara lui Zuck legat de acest aspect. 

Mai mult, motivul pentru care aceasta decizie este o lovitura majora la adresa Facebook este faptul ca reteaua sociala nu pare sa fi invatat ceva din tot scandalul cu Cambridge Analytica si o continua tot pe politica ei. Zuckerberg considera ca oameni politici sunt persoane prea importante, semi-zei as putea spune. Si ca atare, acestia trebuie neaparat sa beneficieze de anumite drepturi pe care alti utilizatori nu le au, iar continutul postat de acestia sa nu fie trecut prin filtrele cu care cei de la Facebook verifica autenticitatea unei stiri. Pentru simplul fapt ca au statut de politicieni si functii inalte in stat. Bine, nu stiu daca e un caz preferential pentru cei implicati in politica mare sau pana si pentru partidele mici care nu prind parlamentul (caz in care ar fi discriminare pana si intre politicieni). Dar un lucru e cert. Faptul ca cei de la Facebook le permit politicienilor sa minta. Probabil se trage de la frica pe care acestia o simt cand se gandesc la posibilitatea de a se lua decizii nefavorabile retelei lor sociale. Nu sunt putini politicienii care au amenintat Facebookul in acest sens.

Zuckerberg a anuntat public in ultima sa conferinta de presa faptul ca cei de la Facebook nici nu se gandesc la a scoate sistemul de reclame politice de pe platforma retelei sociale. Mogulul de la Facebook isi argumenteaza decizia prin faptul ca el spune ca sunt convingerile lui personale nu este potrivit pentru o companie sa cenzureze politicieni sau stiri intr-o democratie. O replica bine gandita, pacat ca vine ca un pretext ieftin care poate fi usor dezasamblat de partea cu tratamentul preferential care seamana mai mult a oligarhie decat a democratie. 

Dupa cum spuneam, Zuck a tinut un discurs in Washington DC in urma saptamanilor de critici privind decizia firmei de a nu interzice reclame politice care contin falsuri. El a adaugat ca a avut in vedere interzicerea tuturor reclamelor politice pe platformele sale. Dar a spus ca este de parere ca aceasta miscare va favoriza politicienii care sunt la putere in momentul de fata si pe cei avantajati de catre mass-media. Nu ca sistemul cu reclame politice nu ar favoriza aceeasi categorie de politicieni, dar argumentele logice par un mare semn de intrebare in aceasta discutie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *