Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Apple si Tesla, printre companiile reclamate pentru decesele copiiilor in mine

Aparent, devine din ce in ce mai evident faptul ca corporatiile din domeniul tech pot sa respecte drepturile omului doar in Statele Unite si in alte tari democratice in care activeaza. Unele dintre ele mai si cauta parteneriate cu regimuri autoritare, precum Rusia lui Vladimir Putin sau China lui Xi Jinping. Spre exemplu, Apple cauta parteneriate cu amandoua, iar Tim Cook este si bun prieten cu presedintele SUA, Donald Trump. In orice caz, este un lucru care s-ar putea intelege din faptul ca compania din Copertino a bifat Crimeea ca teritoriu rusesc pentru utilizatorii care acceseaza Apple Maps din Rusia; ca sa nu mai spun ca Apple isi produce majoritatea dispozitivelor sale electronice in China. In articolul de azi, vom vorbi despre modul in care mai multe companii din domeniul tech sunt acuzate ca beneficiaza de cobalt, care este extras de copiii din Republica Democrata Congo.

In aceasta saptamana, grupul nonprofit pentru drepturile internationale pentru avocati a depus un proces la Curtea Districtului SUA din Washington, in numele a 14 reclamanti, care sunt tutorii copiilor, fie ucisi, fie raniti grav in tunele sau ziduri care se prabusesc peste ei in timp ce mineresc cobalt in Congo. Printre companiile care au fost reclamate se numara Apple, compania-mama a celor de la Google, Alphabet, Microsoft, Dell si Tesla. Cobaltul este esential atunci cand vine vorba despre productia bateriilor cu litiu-ion care se regasesc in telefoane, laptopuri si tablete, precum si in bateriile utilizate in vehiculele electrice. Aproximativ 60% din oferta mondiala de cobalt provine din Congo, iar aproximativ 20% din aceasta este extrasa de copii, a raportat Amnesty International in 2016.

“Aceasta plangere penala reprezinta rezultatul unor ani intregi de investigatii in privinta conditiilor teribile de minerit cobalt in Republica Democrata Congo.”, a spus profesorul Siddharth Kara, un cercetator in acest domeniu, intr-o conferinta de presa in cursul zilei de sambata. Cei de la Apple au declarat in cursul zilei de marti ca sunt “angrenati adanc” in depozitarea acestor materiale si declara faptul ca publica anual o lista cu cantitatea de  cobalt refinata. De asemenea, compania din Copertino sustine faptul ca “100% dintre cei care extrag aceste minereuri sunt persoane care au implinit cel putin varsta de 18 ani.” Cu siguranta. “Daca un rafinator nu poate sau nu doreste sa indeplineasca standardele noastre, va fi eliminat din lanțul nostru de aprovizionare”, a declarat un purtator de cuvant al Apple intr-o declaratie prin e-mail. „Am eliminat sase rafinarii de cobalt in 2019”. Sase rafinarii care ar fi fost eliminate tocmai pentru faptul ca exploatau copii. 

Dell a spus ca investigheaza acuzatiile din proces si ca se angajeaza in aprovizionarea responsabila cu minerale. „Nu am facut niciodata operatiuni in cunostinta de cauza folosind vreo forma de munca involuntara, practici de recrutare frauduloase sau munca pentru copii”, a spus o purtatoare de cuvant a Dell intr-o declaratie prin e-mail. “Orice furnizor cu rapoarte de conduita incorecta este investigat si, daca se constata o conduita incorecta, este eliminat din lantul nostru de aprovizionare.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *