Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Evolutia Bitcoin de la proiect la speranta pentru o revolutie financiara

Bitcoin este definitia conceptului de moneda virtuala in formatul actual. Succesul pe care l-a inregistrat aceasta unitate monetara este o sursa de inspiratie pentru o noua revolutie financiara. Chiar pana in punctul in care si Facebook isi doreste sa dezvolte o criptomoneda proprie, Lybra, alaturi de o multime de corporatii si institutii bancare; ceea ce ar insemna, dupa vorbele co-fondatorului retelei, Chris Hughes, o trecere de la sistemul monetar actual la unul dominat de aceste companii. Evident, pentru faptul ca, de-a lungul timpului, au existat tot felul de scheme care i-au lasat pe multi fara bani, parerea despre Bitcoin nu se schimba inca, in ciuda faptului ca moneda virtuala a acumulat ceva ani in spate pentru a-si justifica sperantele pe care cei care au opinii pro le pun in aceasta moneda. Bitcoin a inceput 2020 la o valoare estimata la 7.300 de dolari. Evident, piata criptomonedelor a evoluat extrem de mult in ultimii ani de zile, ajungand sa valoreze peste 130 de miliarde de dolari. Desigur, este o scadere in comparatie cu cifrele atinse pe parcursul anului 2019, insa nu este una considerabila, care sa aiba un efect grav asupra pietei. Asta pentru ca piata monedelor virtuale este una extrem de volatila, lucru pe care-l admit atat aparatorii, cat si contestatarii acesteia.

2019 s-a dovedit un an excelent pentru cei care au investit in criptomonede. Pe tot parcursul anului, cresterea a fost de peste 85%. O valoare care ar putea parea enorma, insa care vine doar ca o redresare in urma unei caderi puternice. Bitcoin a ajuns, in ianuarie 2018, la aproape 19.000 de dolari. A fost punctul de varf al criptomonedei si acum valoreaza de aproape trei ori mai putin. In schimb, 2018 a fost un an dezastruos pentru moneda virtuala, in ciuda faptului ca inceputul de an prevestea o crestere si mai mare a rolului criptomonedei in domeniul financiar. In schimb, anul trecut a fost anul in care moneda virtuala s-a redresat pana in punctul in care a revenit la unele dintre valorile mai bune.

Aceasta lipsa de constanta a facut pe multi sa concluzioneze faptul ca Bitcoin nu ar fi nimic mai mult decat o “teapa”. Sau o schema piramidala, pentru a spune acelasi lucru intr-un mod mai elegant. „Este o schema piramidala. Poti face mai mulți bani doar bazandu-te pe cei care investesc dupa tine. Nu are o utilitate reala in lume. Se incearca crearea unei utilizari pentru Bitcoin de zece ani. Este o solutie in cautarea unei probleme si inca nu a gasit o astfel de problema pe care sa o rezolve.”, declara Tendayi Kapfidze, reprezentant Lending Tree. Ei bine, si cei care apara aceasta moneda au argumente solide. Acestia demonteaza explicatia lui Kapfidze argumentand faptul ca, anual, Bitcoin atrage din ce in ce mai multi investitori si traderi. Ca sistemul e unul descentralizat, perfect securizat si ofera tranzactii rapide in orice colt al lumii. Bitcoin nu e o monedă perfecta, insa e una capabila de a-si dovedi utilitatea. 

Orice opinie ai avea despre aceasta moneda, insa, e clar ca influenta ei asupra unor proiecte ca Lybra sau a intregului plan monetar virtual nu poate fi negata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *