Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Cinci zile care au schimbat razboiul din Ucraina

Aceasta a fost saptamana in care razboiul din Ucraina a trecut cu adevarat de la lupta sangeroasa pentru apararea unei natiuni impotriva atacului vicios al Rusiei la o lupta potentiala a marii puteri pe durata a ani de zile. Fiecare zi a adus un sentiment de evenimente grave, istorice si decizii care nu vor decide doar cine castiga cel mai mare razboi terestru dintre doua tari din Europa de la al Doilea Razboi Mondial incoace, ci vor modela cursul restului secolului XXI. Presedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a declarat joi ca doua luni de lupta in razboiul declansat de invazia neprovocata a presedintelui rus Vladimir Putin au adus lumea într-un punct critic.

„De-a lungul istoriei noastre, am invatat ca atunci cand dictatorii nu platesc pretul agresiunii lor, ei provoaca mai mult haos si se angajeaza in mai multa agresiune”, a spus Biden. „Ei continua sa se miste. Si costurile, amenintarile la adresa Americii si a lumii continua sa creasca. Nu putem lasa sa se intample asta”. In doar câteva zile, o noua realizare a aparut la Washington, Europa, Kiev și Moscova. Războiul trece acum intr-o faza ce pare sa prevesteasca o lupta lunga si acerba, care probabil va costa alte mii de vieti si zeci de miliarde de dolari. Strategia SUA este acum fara echivoc și publica — de a slabi Rusia pentru a-i diminua amenintarea globala. Exista semne noi ale dorintei Kremlinului de a eradica cultura ucraineana in pulverizarea oraselor din est si sud. Si Putin a dezlantuit un nou front — razboiul energetic — in timp ce a intrerupt aprovizionarea cu gaze naturale catre Bulgaria si Polonia, in ceea ce UE a numit rapid „santaj”. Pe masura ce aceste obiective contradictorii s-au concentrat, retorica nucleara s-a aprins din nou, Rusia dorind sa avertizeze asupra puterii implicite a vastului sau arsenal, iar Washingtonul incercand sa evite un ciclu escalator care ar putea duce la o ciocnire directa a superputerilor.

Intre timp, macelul din Ucraina continua. Atacurile vicioase si asediile zonelor civile au prefatat noul asalt al Rusiei asupra sudului si estului — batalii care ar putea decide daca Ucraina supravietuieste ca natiune sau nu. Totusi, saptamana aceasta a adus si primele semne ca rușii acuzati de atrocitati ar putea fi responsabili. Dar realitatea alarmanta ca nu exista nicio cale diplomatica credibila care sa puna capat razboiului a fost scoasA la ivealA atunci cand rachetele ruse au lovit Kievul joi, in timp ce secretarul general al ONU António Guterres se afla inca in oras intr-o misiune aparent inutila, care a inceput la inceputul saptamanii cu discuții tensionate cu Putin.

O vizita la Kiev a secretarului de Aparare Lloyd Austin si a secretarului de stat Antony Blinken, a pregatit scena pentru o saptamana in care Occidentul s-a aruncat din ce in ce mai adanc in ceea ce pare a fi un razboi proxy cu Rusia. “Vrem sa vedem Rusia slabita in masura in care nu poate face genul de lucruri pe care le-a facut in invadarea Ucrainei”, a spus Austin in Polonia, dupa ce s-a intors din Ucraina. Blinken a evocat un viitor pe termen lung care trebuie sa-l fi antagonizat pe liderul de la Kremlin, spunand ca va exista o Ucraina independenta, suverana pentru „mult mai mult timp decat va exista un Vladimir Putin”.

SUA si-au susținut noua claritate strategica adunand ministri ai apararii din tari-cheie ale NATO in Germania si angajandu-se la intalniri lunare pentru a evalua nevoile guvernului de la Kiev. Aceste miscari au alimentat un sentiment din ce in ce mai mare ca razboiul din Ucraina nu se va incheia prea curand. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi ca razboiul s-ar putea „prelungi si dura luni si ani”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *