Mega Tehnologie

Blogul mega tehnologiei moderne

Microsoft nu va lansa un Windows 11, cel putin pentru moment…

Multi utilizatori s-au intrebat daca va mai aparea vreodata un Windows 11. Intrebarea are un singur raspuns: nu. De ce? Pentru ca Microsoft este compania care a revolutionat modul in care operam un calculator personal, de aia. Sa las ironiile? Off. Da, motivul pentru care Microsoft nu vrea sa mai lanseze inca o versiune de Windows este pentru ca Bill Gates si compania au planuri mari pentru Windows 10. Sau versiunea finala a Windows. Probabil ai mai auzit asta. Nu, nu s-a schimbat mare lucru atunci cand vine vorba de planurile companiei americane. Nici nu avea cum sa se schimbe de la un an la altul. Doar ca intrebarea vine in contextul in care Microsoft isi facuse un obicei sa lanseze o noua versiune a sistemului de operare cam odata la trei-patru ani. In concluzie, pentru a respecta traeditia, Microsoft ar trebui sa lanseze un astfel de sistem anul acesta, insa decizia companiei este una ferma, cel putin pana acum. Fara Windows 11.

Anuntul este oficial. Reprezentantii de la Microsoft au declaratl ca Windows are un model de business de tip service, iar asta inseamna ca Windows 10 este ultima versiune a sistemului de operare si ca nu va exista un Windows 11. Bill Gates considera ca sistemul de operare a ajuns in forma sa finala, si ca nu mai trebuie modificate atat de multe structuri din punct de vedere al interfetei pentru utilizatorii de calculatoare sau laptop-uri. Si personal, tind sa fiu deacord. Industria care mai are un potential de a evolua ca platforma este cea a telefoanelor mobile, unde Android continua sa fie actualizat in mod permanent pentru a indeplini din ce in ce mai multe functii. Aici, Microsoft nu trebuie decat sa asigure actualizari constante sistemului de operare (unele mai mici, altele mari mari; depinzand de marile descoperiri tehnologice).

Va mai aprea vreodata Windows 11, totusi?

Tocmai acum incercam sa-ti spun ca nu. Cel mai probabil, nu va aparea niciodata. Misiunea companiei lui Bill Gates a fost de a actualiza Windows 10 cu anumite functii care ii sunt necesare, fara, insa, sa mai trebuiasca sa lanseze o versiune complet noua. Iar lucrul acesta decurge excelent in momentul de fata. Acum, nu exista zvonuri concrete, imagini sau leak-uri cum ca s-ar lucra la un Windows 11.

Sunt unii fani, insa, care considera ca Microsoft si-ar putea schimba pozitia. Se ia exemplul Internet Explorer 6. Compania americana anuntase ca aceasta va fi versiunea finala a browserului. Asta pana cand americanii au inceput sa piarda masiv cota de piata (doar din cauza celui mai banal browser al unui calculator) si au lansat Internet Explorer 7, pentru a incerca sa mai recupereze din profit. Doar ca nu sunt situatii similare. 

Internet Explorer, ca browser, are probabil cea mai primitiva interfata. Motiv pentru care a fost detronat rapid de catre Mozilla Firefox, care a dominat pana la ascensiunea Google Chrome. Windows, in schimb, atunci cand vorbim despre calculatoare sau laptop-uri, este sistemul de operare dominant, la fel ca Android pentru telefoane mobile. Adica pur si simplu nu exista varianta mai buna pe piata in acest moment. Si nici nu o sa existe prea curand ca Microsoft sa mai sufere pierderi din cauza lipsei de actualizari. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *